banner

Zdjęcia Google oferują znacznie więcej niż tylko wyświetlanie zdjęć i filmów oraz zarządzanie nimi, podobnie jak inne aplikacje galerii. Jedną z jego najważniejszych funkcji jest tworzenie kopii zapasowych zdjęć i filmów w magazynie w chmurze, który jest również dostępny na różnych urządzeniach udostępnionych.

To powiedziawszy, aplikacja Zdjęcia Google ma swoje dziwactwa. Oprócz braku zadowalającego interfejsu użytkownika dla folderów urządzeń (innych albumów w galerii), trudno jest usunąć zdjęcia. Jasne, możesz po prostu nacisnąć przycisk usuwania, ale spowoduje to usunięcie zdjęcia z dowolnego miejsca - telefonu i pamięci w chmurze.

Co jeśli ktoś chce usunąć zdjęcie tylko ze Zdjęć Google bez usuwania go ze swojego telefonu? Zaskakujące jest to, że nie jest tak łatwe, jak stuknięcie wyłącznika. Właśnie to tutaj zbadamy. Zanim jednak wskoczymy, najpierw zrozumiemy działanie Zdjęć Google.

ekran blokady miejsca

Dlaczego Zdjęcia Google usuwają zdjęcia z telefonu

Domyślnie opcja tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji jest wyłączona w Zdjęciach Google. Po włączeniu po raz pierwszy w telefonie Zdjęcia Google zapisują zdjęcia i filmy znajdujące się w folderze aparatu w przestrzeni dyskowej w chmurze połączonej z kontem Google. Wszelkie nowe zdjęcia również zostaną zsynchronizowane. Funkcja tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji jest wyłączona dla albumów w galerii, ale możesz je również zsynchronizować. Tutaj skupimy się na plikach aparatu, ale podstawowa zasada pozostaje taka sama.

Kiedy więc obraz lub wideo synchronizuje się za pomocą aplikacji Zdjęcia Google, proces tworzy dwie kopie - online i na urządzeniu. Tylko jeden jest dla ciebie widoczny. Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce w telefonie, możesz usunąć kopię urządzenia za pomocą wbudowanej opcji Zdjęć Google. Jeśli to zrobisz, nie będziesz mieć dostępu do pliku w żadnej innej aplikacji galerii, ponieważ masz tylko wersję online pliku. Możesz jednak wyświetlić kopię online takich plików tylko w aplikacji Zdjęcia Google.



Przechowywanie pliku w Zdjęciach Google i usuwanie go z urządzenia jest łatwe, ale nie jest to proste. Gdy usuniesz zsynchronizowane zdjęcie z aplikacji Zdjęcia Google, zostanie ono usunięte z telefonu i pamięci w chmurze.

Również w Guiding Tech

Jak usunąć zdjęcia WhatsApp ze Zdjęć Google

Czytaj więcej

Co dzieje się po usunięciu zdjęć

Czasami chcesz usunąć zdjęcia ze Zdjęć Google. Musiałeś to zrobić i nie uzyskałeś pożądanego rezultatu. Oto kilka przypadków, które pomogą Ci lepiej zrozumieć sytuację.

Przypadek 1: Usuń zdjęcie w telefonie z włączoną funkcją Kopia zapasowa i synchronizacja

Gdy włączona jest funkcja tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji, a zdjęcie zsynchronizowane zostanie usunięte z aplikacji Zdjęcia Google, jest ono usuwane z dowolnego miejsca. Mówiąc ściślej, jest on usuwany z aplikacji Zdjęcia Google, jej strony internetowej, galerii telefonu i aplikacji do zarządzania plikami.

Przypadek 2: Usuń zdjęcie z telefonu z wyłączoną funkcją tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji

Jeśli po zsynchronizowaniu zdjęcia usuniesz je, gdy wyłączona jest opcja tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji, wynik będzie taki sam jak w poprzednim przypadku. To zdjęcie zostanie usunięte z pamięci telefonu. Jeśli jednak niedawno wyłączyłeś synchronizację, zdjęcie nadal będzie wyświetlane na innych udostępnionych urządzeniach. Po ponownym włączeniu tworzenia kopii zapasowej i synchronizacji na tym samym urządzeniu zdjęcie zostanie usunięte ze wszystkich udostępnionych urządzeń.

Przypadek 3: Usuń zdjęcie z witryny z wyłączoną funkcją tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji

Inną rzeczą, którą możesz zrobić, to usunąć zdjęcia z witryny Zdjęć Google z wyłączoną funkcją tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji na urządzeniach mobilnych. Gdy to zrobisz, obraz zostanie natychmiast usunięty z innych zsynchronizowanych urządzeń. Ponieważ w telefonie wyłączono opcję tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji, zdjęcie nadal znajduje się na telefonie i jest widoczne w aplikacjach galerii i menedżerze plików.

Teraz, jeśli włączysz tworzenie kopii zapasowych i synchronizację w telefonie, zdjęcie pojawi się ponownie na stronie Zdjęć Google, ponieważ jego oryginalny plik nadal znajduje się w telefonie.

Uwaga: Czasami zmiana nie następuje natychmiast. Jeśli tak się stanie, wyloguj się z aplikacji Zdjęcia Google, a następnie zaloguj się ponownie.
Również w Guiding Tech

# Poradniki / Przewodniki

Kliknij tutaj, aby zobaczyć naszą stronę z artykułami z poradami / poradnikami

Rozwiązanie

Jedynym rozwiązaniem, które wydaje się działać, jest przeniesienie plików do niezsynchronizowanego folderu za pomocą menedżera plików.

ulepszenia poprawki bezpieczeństwa urządzenia google

Oto kroki:

Krok 1: Otwórz aplikację menedżera plików na swoim urządzeniu i utwórz nowy folder w pamięci wewnętrznej. Nazwijmy to GP Test. Możesz to nazwać cokolwiek.

Uwaga: Do tego procesu korzystałem z aplikacji Mi File Manager. Możesz użyć dowolnej aplikacji do zarządzania plikami.

Krok 2: Następnie ponownie za pomocą menedżera plików przejdź do Pamięć wewnętrzna> DCIM> Kamera. Ten folder zawiera przechwytywanie zdjęć za pomocą aparatu w telefonie.

Krok 3: Tutaj wybierz wszystkie zdjęcia, które chcesz usunąć ze Zdjęć Google i dotknij Przenieś.

Krok 4: Przejdź do nowego folderu (Test GP), który utworzyłeś powyżej i wklej tam pliki.

Gdy to zrobisz, pliki zostaną automatycznie usunięte z folderu aparatu w aplikacji Zdjęcia Google na Twoim telefonie.

Możesz uzyskać dostęp do tych plików z nowo utworzonego folderu (Test GP) za pomocą Zdjęć Google lub dowolnej innej aplikacji galerii.

Upewnij się, że kopia zapasowa i synchronizacja nie jest włączona dla nowego folderu lokalnego. Aby potwierdzić, przejdź do sekcji Albumy w aplikacji Zdjęcia Google i znajdź folder. Ikona chmury z linią nad nią wskazuje, że folder nie jest zsynchronizowany.

Krok 5: Jeśli usunięte zdjęcia nadal pojawiają się w wersji internetowej, musisz ręcznie usunąć je z Internetu. W tym celu uruchom witrynę Google Photos i usuń zdjęcia. Usunięcie ich nie wpłynie na zdjęcia w nowo utworzonym folderze (Test GP) w telefonie.

Uwaga: Jako środek ostrożności, spróbuj najpierw wykonać powyższe kroki z jednym lub dwoma zdjęciami. Gdy będziesz zadowolony, zrób to luzem.

W dowolnym momencie, jeśli chcesz przywrócić usunięte zdjęcia, otwórz Kosz w Zdjęciach Google i przywróć je.

Wyłącz tworzenie kopii zapasowych i synchronizację

Powyższy przewodnik dotyczy starych zdjęć w telefonie. Jeśli nie chcesz, aby nowe zdjęcia były synchronizowane ze Zdjęciami Google, musisz wyłączyć kopię zapasową i synchronizację w ustawieniach. Aby to zrobić, otwórz aplikację Zdjęcia Google i dotknij menu z trzema paskami w lewym górnym rogu. Przejdź do ustawień.

Stuknij w Kopia zapasowa i synchronizacja i wyłącz ją na następnym ekranie.

Również w Guiding Tech

11 najlepszych skrótów klawiaturowych Zdjęć Google

Czytaj więcej

Buck up, Google!

Chciałbym, żeby było inaczej i istniał prosty sposób na usunięcie zdjęć tylko ze Zdjęć Google. Niestety, obecnie nie jest to dostępne. Konieczne będzie wyłączenie kopii zapasowej i zsynchronizowanie nowych zdjęć lub użycie powyższej metody.

vlc zwiększa jasność

Nie warto jednak mieć zdjęć tylko na telefonie. Twój telefon może zostać skradziony lub przestać działać, powodując utratę wszystkich cennych wspomnień. Jeśli nie chcesz używać Zdjęć Google do tworzenia kopii zapasowych, możesz wypróbować rozwiązania alternatywne, takie jak Prime Photos, Flickr, lub użyć miejsca w chmurze, takiego jak Dysk Google.

Dalej: Czym różni się Dysk Google od Zdjęć Google? Dowiedzmy Się.